Bir çiftin 12 ay boyunca düzenli cinsel ilişkiye girdiği ve korunma yöntemi uygulamadığı halde hamile kalamama durumudur. Daha önce hiç gebelik oluşmamışsa primer (birincil) infertilite; canlı doğumla sonuçlansın ya da sonuçlanmasın en az bir gebelik oluşmuş ise sekonder (ikincil) infertilite olarak tanımlanır.
İnfertil çiftlerin sayısı, günümüzde, stresli yaşam koşulları, doğal olmayan beslenme, sigara alışkanlığı gibi sebeplere bağlı olarak artmıştır. Bugün evlenen her 6 – 7 çiftten birinin çocuğu olmamakta ve tıbbi yardım almak zorunda kalmaktadır. İnfertilite nedenleri arasında kadına ve erkeğe ait sebepler olabilmekle beraber bazen her ikisinde de önemli bir sorun bulunamadığı halde gebelik elde edilemeyebilir.
Tüp bebek (IVF) yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan ve uzun süredir kullanılan bir yardımcı üreme tekniğidir. Günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavilerinin başında “Tüp bebek” geliyor.
Nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkeğin sperm kalite düşüklüğü, kilo veya ileri yaştan kaynaklanabilen durumlarda tüp bebek yöntemi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor.
Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecini kapsamaktadır.
Aşılama Tedavisi
Korunmasız düzenli cinsel yaşantıya rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olamayan çiftlerde infertilite teşhisi konularak birinci basamak tetkikler yapılır ve muhtemel infertilite sebebi araştırılır. Kadının jinekolojik muayenesi, ultrasonografi, erkekte semen analizi ve kadının tüplerinin değerlendirilmesi birinci basamak tetkiklerdir.
Menide spermin çok az ya da hiç olmaması (şiddetli erkek faktörü ya da azoospermi) veya tüplerin her ikisinin kapalı olması durumunda doğrudan tüp bebek tedavisine geçilmelidir. Diğer durumlarda ise kadının yaşına, evlilik süresine ve yumurtalık kapasitesine göre yumurta takibi ya da aşılama tedavisi de uygulanabilir. Aşılama tedavi sıralamasında, yumurta takibi ve tüp bebek tedavisi arasındaki basamaktır. Fakat yumurta takibi yapılmadan doğrudan aşılama da yapılabilir. Ya da 2-3 ay yumurta takibi neticesi gebelik elde edilemediğinde aşılamaya geçilir. Burada kararı belirleyen faktörlerin başında kadın yaşı, yumurtalık kapasitesi ve evlilik süresi gelmektedir. Kadın yaşı ileri ise (35 üstü) veya evlilik süresi uzun ise (5 yıl ve üzeri) ya da kadının yumurtalık kapasitesi zayıf ise aşılama yapılmadan doğrudan tüp bebek tedavisine de geçilebilir.
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan, ‘infertilite’ tanısı konulmuş bayanlarda haftada 1-2 seans uygulanan akupunktur seansları ile 3-4 aylık tedavi dönemini takiben yüz güldürücü sonuçlar elde edilmekte ve tedavi gebelikle sonuçlanmaktadır.
İsveç, İngiltere, Danimarka, Almanya ve Çin başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, ‘İnfertilitede Akupunktur Tedavisi’ ile ilgili yüzbinlerce kadın hastayı içeren çalışma yapılmış ve hastaların önemli bir yüzdesi 3-4 aylık tedaviyi takiben hamile kalmıştır. Tüm çalışmalarda Akupunktur tedavisi, ilaç tedavilerine göre daha üstün bulunmuştur. Ayrıca yan etkisinin olmaması ve vücut üzerinde, kaygı ve stresi azaltma, yaygın vücut ağrılarını giderme, hormon salınımını düzenleme, metabolizmayı ve uykuyu düzeltme gibi diğer pozitif etkileri olması, akupunkturun kısırlık tedavisinde tercih edilmesine sebep olmuştur.
Daha fazla bilgi almak ve danışmak için Dr. Nurten Koç'a iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.
Randevu almak için aşağıdaki formu eksiksiz doldurup Gönder butonuna basınız.